Update Corona maatregelen 18 maart

Een kleine update nu de regelingen voor de ondernemer in een rap tempo veranderen.

Inkomen onder het bestaandsminimum 

Vanaf 17 maart kan de aangepaste Bbz (Besluit bijstandsverlinging Zelfstandigen) worden aangevraagd. De regeling is aangepast: de procedure is van 13 weken naar 4 weken verkort, geen partnertoets, geen vermogenstoets, het is geen krediet maar een uitkering en hoeft dus niet te worden terugbetaald. Waar vraag je deze aan? Bij de gemeente. Houdt de site van jou gemeente in de gaten, niet elke gemeente is al klaar met de inrichting van deze regeling!

Cashflowproblemen

Je merkt dat je wacht op debiteuren om je verplichtingen te voldoen en vult dus het ene gat met het ander, als één van de 2 partijen niet meewerkt, zit je financieel klem en kun je de dagelijkse bedrijfsvoering niet bekostigen, waardoor de cashflow verder verslechterd. Zorg dat je de signalen op tijd merkt en onderneem actie!

BMKB-regeling aangepast

Inmiddels is het borgstellingskrediet ook voor de ZZP-er beschikbaar en is deze verruimd van 50% naar 75%. Dit houdt in dat de bank 25% meer dekking krijgt van de overheid. En je dus meer geld kunt lenen.

De looptijd en rente liggen uiteraard per bank verschillend, leningen zijn nu eenmaal maatwerk, afgestemd op de specifieke risico’s die de bank loopt ten aanzien van de onderneming en de ondernemer. Elke bank heeft andere maatstaven en zullen dus andere voorwaarden hebben.

Hoe aanvragen? Financiers vragen aan, mits je voldoet aan de voorwaarden, de BMKB-regeling aan bij het RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). Uitvoeringsorganisatie van Economische Zaken en klimaat ofwel Den Haag.

Vergelijk jij verzekeringen? Vergelijk dan ook banken en sluit een voor jou gunstig en passend krediet! We denken graag met je mee en geven wat tips waar je op kunt letten! 

1 Financieringsaanvraag digitaal uitzetten bij meerdere partijen 

Daarnaast hebben we beschikking over capsearch  een platform wat ons in staat stelt, één digitale financieringsaanvraag in te dienen bij meerdere banken tegelijkertijd. Bij dit aanvraagproces is ook ruimte voor jou specifieke risico’s en wensen, zodat we kunnen vergelijken en kijken welke bank/financier bij jou voorkeuren past! Voordelen daarnaast zijn een snelle doorlooptijd en inzicht in het verloop van uw aanvraag. Hieronder ziet u welke financiers inmiddels zijn aangesloten bij Capsearch en de verschillende financieringsvormen! Nieuwsgierig? Laat het ons weten!

Werktijdverkorting vervallen

In de plek komt Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid! Deze kun je aanvragen bij het UWV maar is nog niet beschikbaar. Het betreft een tegemoetkoming in de loonkosten, waarbij wordt gewerkt met voorschotten! Voorschot bedraagt 80% van de verwachte tegemoetkoming. Hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de omzetdaling en is maximaal 90% van de loonsom.

Voorwaarden:

  • Je stemt overeen dat je geen ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aanvraagt in de periode dat je tegemoetkomingen ontvangt.
  • Er is minimaal 20% omzet verlies (dus niet meer gebonden verdienkracht personeel).
  • Omzetdaling vanaf 1 maart 2020!
  • De aanvraag geldt voor 3 maanden (eenmalig verlengen met 3 maanden is mogelijk).
  • Nu ook voor nul-urencontracten en oproepkrachten!

Strategisch ondernemen, is elkaars krachten benutten!

Ondernemers kunnen elkaar helpen! Elkaar strategisch helpen in tijden van crisis (maar ook daarbuiten), loont! Uiteraard hoef je je verdienmodel niet prijs te geven. Maar sparren over problemen, je zorgen delen en aangeven wat je nodig hebt, kan helpen! Als ondernemer zijn we vindingrijk, risico bereid en moeten we omgaan met veranderingen, hoe veel te meer kunnen ondernemers dus samen bereiken! Als er dus zaken zijn waar jullie mee zitten, laat het weten!We spreken dagelijks veel ondernemers, mogelijk is het spreekwoordelijke wiel voor jou probleem of zorg al uitgevonden. Daarnaast kunnen we ondernemers met elkaar in contact brengen waar daar behoefte aan is. We denken graag mee zodat jullie de concurrentiepositie in de markt kunnen verstevigen!

Voor Q&A’s en het op hoogte blijven van wijzigingen in het Noodfonds: 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww-uitkering/vraag-en-antwoord/aanvragen-werktijdverkorting-en-ww-uitkering-personeel

Op de hoogte blijven van BMKB-regeling:

https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/coronavirus-verruimde-bmkb-regeling-voor-ondernemers-versneld-open