Versoepeling ‘Bijzonder uitstel’ Belastingdienst – Online aanvragen mogelijk

Goedemorgen allemaal! Een update ten aanzien van de betalingsuitstel procedure bij de Belastingdienst. Deze is per 2-4-2020 versoepeld. Met je DigiD (of via de Belastingdienstportal) kun je “Bijzonder uitstel” aanvragen.

Wat biedt het online formulier? Met dit formulier kun je in 1 verzoek uitstel aanvragen voor de aanslagen: inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffing.

Biedt het formulier ruimte voor de verklaring derde deskundige? Nee. Het formulier is erg summier, je kunt je adresgegevens invullen, je BSN of RSIN, maar je kunt niet eens bepalen voor welke aanslag je uitstel aanvraagt. Je hebt geen idee of en waarvoor je uitstel hebt aangevraagd.

Wat beveelt A-kantoor aan? ‘Double Dutch’ Doe je uitstel aanvraag via het formulier, maar laat ons daarnaast ook de aanvraag per brief sturen, zodat uw aanvraag met zekerheid compleet is en u optimaal bent voorbereid. Lees hieronder verder welke bescherming onze brief verder biedt!

Beschikbaar? Hoe ziet dit formulier eruit? Kan ik makkelijk een aanvraag doen? Waar staat hij? Jazeker. In het filmpje hieronder zie je; hoe je digitaal uitstel kunt aanvragen.

Klik op de blauwe button onder aan de volgende pagina om naar het formulier te gaan: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/hoe-vraag-ik-voor-3-maanden-bijzonder-uitstel-van-betaling-aan-vanwege-de-coronacrisis

Daarnaast komt hij nog beschikbaar in de Belastingdienst portaal. Bij beschikbaar komen verwacht ik hem bij ‘overige formulieren’ in de rechterkolom in de Belastingdienstportal, waarin we de BTW aangiften doen.

Hoe zit het met de verklaring van een derde deskundige? Het doel van de digitale aanvraag, is snel uitstel kunnen verwerken en verkrijgen. In de berichtgeving rondom de online uitstelprocedure wordt nauwelijks meer gesproken over de derde deskundige. Dat vond ik vreemd, daarom ben ik in de informatiebrief gedoken, welke voor u bijgevoegd is. Hierin valt te lezen dat: ‘Voor uitstel van schulden lager dan €20.000 is geen verklaring derde deskundige meer nodig!’ We juichen… helaas te vroeg… iets verder valt te lezen dat mag worden volstaan met lichtere informatie. Wat houdt dat dan in? Stukken waaruit blijkt dat deze omzetcijfers zijn gedaald ten opzichte van voorgaande maanden, waardoor betalingsproblemen zijn ontstaan. Een verklaring van ons dat er sprake is van een omzetdaling ten opzichte van de periode ervoor, waardoor liquiditeitsproblemen zijn ontstaan, zou kunnen volstaan. Voor uitstel van schulden hoger dan €20.000 volgen er nog verdere instructies!

Wat biedt format brief A-kantoor, opgesteld in samenwerking met de NOAB? In deze brief zijn behalve de optie meerdere aanslagen ineens in het verzoek op te nemen: nog 3 extra elementen opgenomen, namelijk:

  1. Het verzoek de betreffende brief tevens aan te merken als verklaring derde deskundige. Zodat u hoogst waarschijnlijk van uw latere bewijslast, ten aanzien het voldoen aan deze voorwaarde bent verlost.
  2. Het verzoek (voor de BV’s) de brief tevens te beschouwen als een betalingsonmacht. Iets wat in het kader van de bestuurlijke aansprakelijkheid prettig is.
  3. Bijkomend voordeel is, dat zolang de aanvraag in behandeling is, u al uitstel heeft. Mocht het de Belastingdienst niet lukken de schriftelijke verzoeken te behandelen, is er dus sowieso uitstel nog voor jou brief is behandeld.

Wilt u dat wij u uitstel verzorgen voor bijvoorbeeld de aankomende omzetbelasting? Om uitstel aan te vragen, dienen we eerste de aangifte omzetbelasting in, dan ontvangt u de naheffing. Met het aanslagnummer kunnen we dan vervolgens uitstel aanvragen (we kunnen ook meerdere aanslagnummers in de aanvraag meenemen).
In verband met Corona hebben we dan nog antwoord nodig op de volgende vragen:- Wat was de geschatte omzet per week/per maand?- Wat is de geschatte omzet per week/per maand met Corona?- Hoeveel is dus uw % omzetdaling.- Welke betalingsachterstanden had u al bij de belastingdienst? Graag aanslagnummers, bedragen en briefwisseling meesturen. Indien van toepassing.

Extra deblokkeren G-rekening Naast het uitstel gaat de Belastingdienst ook soepeler om met de G-rekening. Waar je normaal alleen deblokkering kunt aanvragen bij een overschot. Een procedure die redelijk wat voeten in aarde heeft en bewijslast vergt. Is het nu mogelijk voor bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en een G-rekening gebruiken, het tegoed op de G-rekening te deblokkeren. In de informatiebrief valt te lezen dat een duidelijk instructie op de Belastingdienstsite volgt. We wachten vermoed ik op een uitbreiding van het huidige verzoek formulier.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/hoe-vraag-ik-voor-3-maanden-bijzonder-uitstel-van-betaling-aan-vanwege-de-coronacrisis